Börjar närma mig slutet på mitt uppdrag och bjöd därför mina kollegor på kladdpepparkaka som jag hittade receptet på här. Det är en julig variant av kladdisen och jag bakade den för första gången för ett par år sedan. Hade dock glömt bort den tills jag blev bjuden på den hos Sofia i söndags.
Kladdpepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
Lingongrädde
vispgrädde
rårörd lingonsylt
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika och vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Rör till sist ner smöret. (Det är viktigt att vända ner de torra ingredienserna och smöret försiktigt. Om man vispar eller rör för mycket så kommer kakan bli kompakt snarare än kladdig och seg.)
Häll smeten i en smord springform, ca 24 cm stor. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 15 minuter.