Det är många som tipsar om olika varianter av fröknäcke och det är inte svårt att förstå när man väl har testat. Löjligt enkelt att baka och gott som snacks eller som mellis med lite jordnötssmör.
Fröknäcke
1 dl majsmjöl
0,5 dl linfrö
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl solros eller rapsolja
1 dl kokande vatten
Havssalt
Blanda alla ingredienser (utom saltet) och låt stå en stund. Tryck ut mellan två bakplåtspapper och strö på havssalt. Grädda i ca 50 min i 150 grader. Låt svalna och bryt i bitar.
Vill jag istället snacksa på något sött så är det nöt- och daddelbollar som går hem hos mig just nu.
Nöt- & daddelbollar
1,25 dl cashewnötter eller mandlar
1 dl urkärnade dadlar
Smaksättare (t ex lite frysta eller färska bär, kakao eller något annat du tycker om)
Lägg nötter och daddlar i blöt i varsin skål i ca 15 min. Ta upp nötter och daddlar och lägg över i en bunke. Spara en liten del nötter som du grovhackar. Mixa dadlar och nötter till en kräm. I med de grovhackade nötterna och bär (eller annan smaksättare). Rulla bollarna i kokos och förvara i kyl eller frys.
Jag brukar förvara dem i frysen eftersom de tinar snabbt. Kan väl tillägga att jag hade lite svårt för bollarna i början när jag var ovan vid smaken. Hjärnan var inställd på chokladbollar men fick något helt annat. Nu tycker jag att de är grymma som mellis eller efter träning.
Tack!