Söndagen och att chocka kroppen

Sofia och jag hade kommit på den briljanta (!?) idén att förlägga långpasset på ny och (för oss) till stor del obeprövad mark, Lidingö. Jag vill inte ens påminna mig om min senaste drabbning med denna backarnas ö, då det var total misär.

Glada i hågen med en liten (23 km) planerad rutt satte vi av längs Lidingöloppets spår och bam, där var de direkt, backarna. Jag insåg ganska tidigt att mitt på tok för sena supersnabba kvällspass satt kvar i benen. Naivt hade jag tänkt att ”hey, vad gör väl ett snabbpass kvällen innan det är dags för långpass. Sådant har jag ju klarat tidigare.” Det jag då glömde bort var att (1) vi skulle springa längre än jag gjort de senaste månaderna och (2) att vi skulle addera x antal backar i jämförelse med våra flacka långpass. Ibland undrar jag verkligen hur jag tänker, men det är lätt att vara både övermodig och efterklok.

Efter 10 km släppte jag Sofia för att springa de sista 13 kilometrarna på egen hand. Jag skulle dock tveka att kalla det att springa. Det var mer stop’n’go eftersom jag var tvungen att kolla kartan för att inte springa vilse samt för att vila eftersom backarna vid det här laget sög all must ur mina ben.

Att kombinera långpass med backträning kan säkert vara bra (till viss del) och det skulle inte förvåna mig om Lidingöbor blir både snabba och starka löpare. Jag tror dock att, på samma sätt som man bygger upp distans över tid på flackt underlag, så behöver man bygga upp distans över tid på kuperat underlag. Låta kroppen vänja sig och inte chocka den med allt på en gång (som vi gjorde).

När jag äntligen var tillbaka vid bilen där Sofia väntade så var det enda jag kunde säga ”fy fan”. Ungefär hundra gånger. Och på kvällen blev jag sjuk…

20140220-083419.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s