Över krönet

Igår sneglade jag på de träningsprogram som finns för Lidingöloppet på marathon.se för att få tips på ett trevligt intervallpass. Jag följer sällan program till punkt och pricka eftersom dessa program är generaliserande men jag hämtar gärna inspiration.

Snubblade över Bergmans backar som går ut på att fortsätta springa ca 20-30 m när man väl kommit upp och över krönet på backen.

Steg ett är således att hitta en backe som tar ca 45-60 s att löpa uppför. (Det går givetvis att ta en längre backe och starta en bit upp också.) Sedan springer man uppför backen och fortsätter en bit där backen planar ut. Detta upprepas 8-10 gånger.

Jag brukar ofta stanna och pusta ut lite när jag besegrat en backintervall men då syftet med denna typ av backintervaller är att ta sig upp och sedan fortsätta så vände jag direkt och joggade ner för att simulera uppförsbacke-krön-nedförsbacke (i Lidingö-anda). Väl nere vilade jag 15 s innan jag stack iväg på nästa intervall.

Tilläggas bör att man ALLTID ska värma upp i 2-3 km innan intervaller och jogga ner lika länge efteråt. Detta minskar risken för skador och förbereder kroppen på det som komma skall. Man kan även med fördel lägga in ett block med löpskolningsövningar och koordinations-/stegringslopp mellan uppvärmning och intervaller.

20140729-192820-70100146.jpg

En reaktion på ”Över krönet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s