Lek kring tröskeln

Har länge känt att fartlek inte är min grej. De gånger jag sneglat på träningsprogram och det har stått fartlek på programmet så har jag direkt känt mig avigt inställd. Varför? Fartlek har för mig varit detsamma som planlös löpning med sporadiska fartökningar här och var mellan lyktstolpar eller något annat odefinierat. Av någon anledning känns det som att jag dör av tristess bara jag tänker på att utsätta mig för fartlek.

Lyssnade på Petra Månströms marathonpodden (för ett tag sedan) då hon hade Rune Larsson på besök och enligt honom så passar fartlek kanske inte alla. Inte så konstigt eftersom vi alla är olika.

Med det sagt så hittade jag ett fartlekspass på Runners World som faktiskt lät intressant. Jag kunde inte låta bli att testköra det och vips så fick fartlek en ny innebörd för mig. Jag fick möjlighet att leka med farten under kontrollerade och framför allt väldefinierade former.

Passet går ut på att ligga på eller strax över tröskeln i intervallerna för att därefter sänka farten till att ligga strax under tröskeln. På detta sätt tränar man upp kroppens förmåga att göra sig av med mjölksyra under arbete vilket i sin tur bidrar till att man blir uthålligare.

Jag moddade passet något och körde
Uppvärmning 10 min
Löpskolning 10 min
2 x 90 s med 90 s återhämtning
4 x 60 s med 60 s återhämtning
4 x 45 s med 45 s återhämtning
4 x 30 s med 30 s återhämtning

Eftersom jag ofta springer med musik och tycker att det kan vara svårt att märka när klockan signalerar för ny intervall så la jag denna gång upp en ny timer i appen Ultratimer. Med den kan jag ha musik på som tonas ned när signalen för en ny intervall ljuder. I Ultratimer brukar jag även lägga in ett extra pling för att signalera när 10 s återstår. På så sätt kommer övergångarna inte lika plötsligt samtidigt som det uppmuntrar till att trycka på de sista 10 sekunderna.

IMG_2294.PNG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s