Backar i skogen

Jag tycker att variation är en bra grej när man tränar. Dels för att kroppen inte ska bli för bekväm av sig i de där gamla övningar/löprundorna/ backarna som man alltid kör. Men även för att stimulera sinnet.

Jag har under en period kört ungefär samma backe under mina backintervaller. Inte samma samma, men samma typ av backe och då främst på asfalt.

För att chocka mig själv lite så valde jag att springa terrängbackar i lördags. Det var inte en särskilt lång backe men den bjöd på små utmaningar längs vägen upp. En 90-graders sväng, rötter, stenar, isiga klippartier. Här fick huvudet och resten av kroppen jobba.

Att springa på ojämnt underlag kräver inte bara koncentration och snabba fötter utan även aktivering av många små muskler för att hålla balansen och inte snubbla. Ca 40 sekunder tog det att komma upp och under den tiden hann jag arbeta upp en ordentlig puls. För att lugna pulsen lät jag utförslöp inklusive vila ta 60 sekunder.

12 stycken backar hade jag ställt in siktet på och för att kunna krama ur allt jag hade så tog jag en 60 sekunder lång pass efter sex intervaller. Ett kvitto på att jag tagit ut mig ordentligt kom när jag joggade hem och knappt orkade hålla styrfart.

2015/01/img_4449.jpg 2015/01/img_4437.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s